L’Economia Circular de l’Oliva milloraria la competitivitat de les almàsseres rurals de la Comunitat

L’Economia Circular de l’Oliva milloraria la competitivitat de les almàsseres rurals de la Comunitat Valenciana. És una de les línies obertes d’oportunitat del Projecte de Cooperació Leader ‘Economia Circular de l’Oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d’oli d’oliva’. Aquest treball l’estan duent a terme set Grups d’Acció Local Leader de la Comunitat al costat de la Universitat Politècnica de València, l’Institut Valencià de Recerques Agràries (IVIA), la Universitat Cardenal Herrera CEU i Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. És finançat amb fons LEADER i la cooperació del Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.

El president del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat com a grup coordinador d’aquest projecte que “l’aprofitament dels subproductes de l’oliva en la producció d’oli en les almàsseres obre noves oportunitats a aquestes almàsseres situades als nostres pobles. L’economia circular mostra un ampli ventall de nous usos possibles a aquests subproductes que fins ara es rebutgen”.

A més, poden existir sinergies també amb altres sectors de producció de la zona, exemple hortofructícola, cereal, fruita seca, que també generen subproductes i que estan mostrant interès a participar en aquest projecte de cooperació tant per la seva capacitat de generar productes d’interès per a l’alimentació animal com per poder ser usuaris finals del compost generat mitjançant agrocompostatge d’alperujo.

Giner ha explicat que aquest Projecte de Cooperació parteix del coneixement d’anteriors recerques “que ja havien estudiat vies de reutilització dels subproductes de la producció de l’oli d’oliva, principalment de l’alperujo, com el agrocompostatge o l’alimentació animal”. Aquestes vies de reutilització s’orienten específicament a potenciar, a més de l’economia circular, l’aprofitament local dels recursos, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.

La reutilització dels subproductes de l’oliva o alperujo com agrocompostatge, aliment per a ramats remugants o biomassa suposaria no sols una oportunitat per a les almàsseres de la Comunitat sinó també a tot l’entorn rural vinculat a la cria de bestiar extensiu, granges i famílies consumidores de biomassa i agrocompostatge.

Així, l’aplicació pràctica de les conclusions que s’obtinguin d’aquest projecte de cooperació Leader de l’Economia Circular de l’Oliva contribuiria a generar noves oportunitats en l’entorn rural. I és que els 220 municipis rurals que estan representats pels 7 GAL Leader implicats en aquest projecte compten amb almàsseres, ramaders i veïns de l’entorn rural que es beneficiarien dels resultats d’aquest treball.

És important destacar la quantitat de territoris rurals representats en aquest projecte de cooperació, que s’està desenvolupant en els territoris de 7 dels 11 Grups d’Acció Local existents a la Comunitat Valenciana. Concretament, 4 d’ells són de la província de Castelló i 3 de la província de València. Es tracta d’Altmaesports Leader, Associació per al Desenvolupament de les Comarques d’Interior @DICI, Associació Palància Millars 14/20, Associació Desenvolupament Rural Túria-Calderona, Associació per al Desenvolupament Sostenible dels Municipis del Caroig, Serra Grossa i Riberes del Xúquer i l’Associació Som Rurals, coordinats pel Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420.

El territori d’aquests set Grups d’Acció Local abasta fins a 220 municipis del total del territori Leader de la Comunitat Valenciana (330 municipis). Per tant, en aquest projecte de cooperació s’integra al 66,67% dels municipis Leader de la Comunitat.